Reportages - Winnaar Brive

Winnaar Brive

10-6-2010

Winnaar op Brive is geworden Henk van der Wielen uit Boven-Leeuwen.

Op vrijdag 4 juni werden om 13.00uur de duiven gelost in Brive. Het zou een zware vlucht worden gezien de NO wind over de gehele vlieglijn. De duiven die dit winnen zijn dan ook echte toppers. Duiven met kracht,forme,en ervaring lieten zien dat zij de sterkste waren. Als je op vrijdag zo links en rechts hoorde werd er voorspeld dat er op de korte afstanden zo tussen 8 en 9 een duifje gepakt moest worden. Henk was er wel vroeg uit en had een poosje zitten wachten maar het was nog vroeg dus dan maar even rustig naar binnen om een “bakkie” en een boterham te pakken. Toen hij terug kwam zat ze daar in de spoetnik. En dan krijg je het. De schrik, Kippenvel, de vraag is het er echt een. Tja en dan gaat alles in een rap tempo. Duif constateren en melden. Ja dan hoor je 1e gemelde. Even later hoor je 1e duif in de afdeling. Dan breken de spannende uurtjes aan. Gaat ze winnen of toch nog geklopt worden op de langere afstanden. Voor de duif was de klus geklaard ze had de reis uit Brive volbracht. Dit was op het moment dat ze in de spoetnik  zat ook  goed aan te zien. Maar ze herstelde snel en ze zocht rap haar eitjes op. Waar ze gelijk weer vel op zat te waken.


Als je kijkt naar haar afstamming komen we toch ook al meerdere top-duiven tegen: de vader is een zoon van zijn “Dax duivin” gekoppeld tegen haar halfbroer. Dit is het zelfde soort als de moeder maar dan ook nog gekruist met Lightenberg duiven. De moeder van de duif komt rechtstreeks van Albert van Elst uit Mill en komt uit broer x zus. Deze zijn weer ingeteeld naar hun Goede koppel 50 x 25. Uit deze koppel zijn al een reeks topvliegers uit gekweekt. Zo kweekte wijlen Ton Bollenbakker zijn 1e NPO Brive en 3e NPO Ruffec ook uit deze lijn.


Henk heeft hoofdzakelijk zijn hok op gebouwd met duiven van Toon en Albert van Elst. Dit zijn hoofdzakelijk aarden en delbar duiven. Duiven die in de jaren 70 al lieten zien bij warm en zwaar weer goed te presteren. Later heeft hij van het zelfde soort gekruist met de Lightenberg duiven bij gehaald. En uit de lijn Super kweker van Jo van  Haaren bij Wijlen Ton Bollenbakker. Ook heeft hij een paar uit de “goede 150” en “De Donkere Barcelona” van A van Haaren via FPP die prima pakken bij Henk. Sinds 2006 heeft hij goeden contacten met onze Superkampioen  ochtendlossing 2009, John Willems uit Ewijk. Jaarlijks ruilen ze enkele duiven. Dit heeft al bij beide voor leuke resultaten gezocht.

Nu even terug naar de winnares. We kijken even terug hoe haar voorbereiding is geweest naar Brive toe. Henk heeft in de winter maanden veel last van roofvogels. Jaarlijks koste dit enkele toppers. Daarom de keuze genomen om in 2010 de duiven niet los te laten in de winter. Hij heeft zijn duiven begin april gekoppeld. Dit is ook het moment dat de duiven weer naar buiten mochten. 14 april zijn de duiven gekorfd op Strombeek. Daarna zijn ze wekelijks gekorfd tot (Nanteuil le H)22 mei in Oss. Het weekend dat onze alle bij blijft is 8 mei. De zwarte zaterdag in de duivensport boven de rivieren. Die dag bleven vele toppers achter. Ook was de winnares zaterdags niet thuis. Echter mocht dit niet baten voor Brive. Vorig jaar maakte ze haar debuut op de overnachting. Ze werd gekorfd op Bordeaux ZLU. Door werkzaamheden en er kon niemand gevonden worden om op de duiven te letten is ze op deze vlucht niet geconstateerd. Maar gezien haar uitstraling op nest had ze er al een tijdje gezeten dus een prijs misgelopen. Ze werd daarna op Bordeaux middaglossing gespeeld. Toen speelde ze 267 tegen 3431 duiven. En nu dan de 1e NPO Brive afd. 8.
Verder heeft Henk al meerdere mooie prestaties neer gezet. Met toch zijn mooiste jaar 2008. Toen speelde hij 11e nat Montauban, 58e Tarbes ZLU. En in zijn kring werd hij 1e Onaangewezen, 2e aangewezen, 1e & 2e duifkampioen.
Met deze overwinning kwam een droom uit bij Henk waar hij nog lang van zal genieten. Ik kan niet anders zeggen dan Henk je hebt het verdiend. Geniet er van!!!!!!!!

 

Terug naar vorige pagina

Laatste nieuws

Bonnenverkoop SFG


Nieuws (14-1-2023)

Van 19 januari 2023 t/m 2 februari 2023


Lees meer