Reportages - Winnaar Pau

Winnaar Pau

30-6-2010

De 2007- 1475726  Kras doffer, heeft 7 oefenvluchten gemaakt, totaal zo’n 1600 km voor inkorving ,  PAU.
De weduwnaars krijgen 1 x per 14 dagen op zondag, de duivin te zien, dat vind ik makkelijk en de doffers zijn voor het inkorven lekker ontspannen. Uitvliegen doen ze op eigen initiatief als ze niet willen trainen, oke , dan zal de duif er wel een reden voor hebben, misschien wel moe zijn of zit niet lekker in zijn vel zitten ? Een duif verplicht dingen, laten doen past niet in de vertrouwens-relatie. Dat was bij onze paarden ook zo als ze met tegenzin dingen moesten doen dan gaf dat geen goede resultaten.


Dus bij mij op het hok geen vlaggen geen ballen etc. Want daar krijg je naar mijn idee ook nog schuwe duiven van. Ik ben van mening dat een gezonde en gemotiveerde duif zich zelf traint.

Dit jaar ben ik begonnen met een nieuw voerder-schema van Fa. Wielink uit IJsselmuiden. Dit is mij zeker gezien het resultaat, uitstekend bevallen. Ook het duivenforum doet uitstekend haar werk. Medisch:  indien, echt nodig  worden de produkten van Drs.De Weerd gebruikt. Hiermee doe je niet zo snel iets verkeerd met je duiven. Ik kom in het seizoen niet bij dierenartsen alleen voor de voorgeschreven entingen. Ik ga er vanuit als de mest goed is zijn er geen directe zorgen over de gezondheid bovendien kun je zelf wel beoordelen of je duiven gezond zijn.

Ik houd mijn duiven op een drogemest methoden ,daar worden ze sterk van en resistent voor veel duivenkwaaltjes. Met 5 reisdagen in de ..verzendmand zijn niet onbelangrijk. Het voer in de mand beland uiteindelijk toch ook in de duivenmest alvorens ze het eten.

Bij thuiskomst van de 726 om 14.09.42 uur zag hij er na 1070 km en een vlieg/reistijd met een sterke wind uit het noorden van 26 uren, geweldig uit!       Goed op gewicht, mooie pluim, goede conditie. Ik was blij dat er een van de twee thuis was na deze zeer zware fondvlucht. Op zo’n moment ben je even voorgaande teleurstellingen in de duivensport vergeten want die zijn er ongetwijfeld voor  iedereen. Gezien de reakties, weet je  wie je duivenvrienden zijn . De verzorging gaat vanaf nu, met nog veel meer plezier.                                            

Toen ik deze duif bij Arie Heezen “Mister Z.L.U” melde en hij mij vertelde ,” Wil jij hebt een vroege duif”, hoe vroeg,  vroeg is.  Weet je dan nog niet ?”  maar wel mooi om te horen. Afwachten, 54e later 53e Nationaal Z.L.U. tussen veel Limburgers met  afstanden van 950 km 960km etc. Overvlucht met noorderwind is altijd een nadeel voor duiven op grote afstanden. Later blijkt, dat ik, ook 1e ben geworden in de competitie van de Superfondclub Gelders Overijsselse Unie. Dat zijn leuke dingen voor de mensen. Ik speel al vanaf 1984 op Pau, overigens goed met minder afgewisseld.

De duiven worden op de Z.L.U. vluchten met 16 stuks in  grote rietenmanden vervoerd en optimaal verzorgd  door de Z.L.U. Ik speel nu met de 2 jarigen graag op deze vluchten, omdat ik weet, dat de verzorging optimaal is, je kunt dan je duiven ook beter beoordelen. De 726 gaat zeker over 4 weken weer op reis met de Z.L.U. Reeds in 2009 heeft de 726 zich ook al bewezen op Montauban en Bordeaux. Het is te wensen dat ik nog een aantal vluchten met zo’n duif mag spelen. Ik hoop dat ik er langer plezier van mag hebben dan van mijn teletekst duif van Munchen die werd 5 maanden later gepakt door een roofvogel.

Afstamming van de 726 van Vaderskant : Cor van der Ploeg, uit Leeuwarden,winnaar van de West Europeese marathon. Van Moederskant: uit de nachtvlieger van Simon Kuipers uit Oudega, een echte fond specialist.  Deze duif is een nazaat van duiven uit het noorden van Nederland, dit zijn sterke duiven, moeten  altijd de verste afstand afleggen met meestal wind op de kop.  

Na de paardensport ben ik in 1980 met postduivensport begonnen met duiven van Joop Beumer hij heeft mij de kneepjes van het duivenvak  bijgebracht en met duiven van Bennie Heersink uit Arnhem. De eerste jaren Vitesse Midfond, dit om goed te leren hoe je duiven moet verzorgen. Met Vitesseduiven moet je binnen 3 jaar weten wat ze in hun mars hebben. Bij Fondduiven is dat totaal anders dat begint pas met 3 jarige duiven tussentijds hebben ze veel ervaring op gedaan en van die ervaring moet je in het 4e ,5e en 6e jaar profiteren. Het duivenspel op de fond is veelzijdig zeker in de verzorging. 1200 km vlieg je niet zomaar. Ik ben van mening dat je niet met  jaarlingen op de overnachtfond moet vliegen hoogstens einde seizoen als laatste vlucht Bergerac/Cahors. Dan heb je lang plezier van goede duiven.

Mijn duivenbestand bestaat  uit  85 % rechtstreekse duiven van Cees van der Laan, uit Castricum. In onze vriendenkring waar  Cees toebehoort, wordt hij  “DE GROTE MEESTER” genoemd, wat Cees met zijn duiven presteert, dat is ongelooflijk. Ja, als het voor een keer mag ben ik daar weleens jaloers op. Maar niet alleen hij speelt zeer goed met zijn duiven maar ook veel liefhebbers in Nederland. Over de hele wereld worden top-uitslagen gemaakt met zijn duiven. Ik had 9 duiven van Cees mee naar St. Vincent ik speel er 5 bij de vroege duiven en bij klok-afslaan had ik er  7  thuis en dat is voor zo’n zware vlucht goed.
Zolang ik duiven heb speel ik met weduwnaars. Nestspel past niet bij  “mijn duivenhobby” kleine jongen duiven van 10 dagen opruimen voor het klassement, dat is niet mijn duivenbeleving.

 

Verder wil ik, mijn verhaal afsluiten met alle leden van mijn vereniging DE VREDESDUIF in DUIVEN en van de ZLU. STEEDS VERDER in VELP te danken voor het vele werk wat zij elke week verrichten zodat wij, met onze duiven kunnen spelen. Zonder al deze vrijwilligers is er helemaal geen duivensport meer mogelijk.

Terug naar vorige pagina

Laatste nieuws

Bonnenverkoop SFG


Nieuws (14-1-2023)

Van 19 januari 2023 t/m 2 februari 2023


Lees meer