Reportages - Superkampioen Jonge Duiven 2010

Superkampioen Jonge Duiven 2010

25-10-2010

Wulf van Laar is bij het jonge duiven progamma de grote uitblinker van 2010. Hij wist het klaar te spelen om op alle mogelijke kampioenschappen de 1e te pakken.
Dus:
1e Aangewezen.
1e On-aangewezen.
1e Duifkampioen.
1e Super kampioen.

We stelden de volgende vragen aan deze "GROTE" kampioen.

Hoelang heeft u al duiven? 
Ik heb sinds mijn 10e jaar postduiven. In de begin jaren had ik weinig aandacht/tijd voor de duiven in verband met studie en werkzaamheden thuis op het agrarisch bedrijf. In die periode heb ik ook meerdere jaren verstek laten gaan voor wat betreft het vliegen, maar heb wel altijd postduiven in die periode gehad. Het inkorven was destijds makkelijk omdat het inkorflokaal gevestigd was op het erf van ons bedrijf, ik kon toen lopend naar het duivenlokaal hetgeen goed uitkwam.
Inmiddels dus al 33 jaar!

Hoe bent u in de duivensport gekomen?
Eerste contact met duiven kwam van Otto van Schoneveld uit Rhenen. Hij heeft toen ook mijn eerste duivenhokje gebouwd. In die periode waren er relatief veel jeugdliefhebbers uit ons dorp die met postduiven zijn gestart, waarvan er in de loop der jaren een aantal zijn gestopt. Een beperkt aantal hebben nu nog steeds postduiven. Mijn ouders/familie hadden geen duiven, buren en overburen hadden echter wel duiven. De duiven geven mij ontspanning, ik neem dagelijks (als ik tijd heb) vaak duiven in mijn hand om ze te “beoordelen”. In principe ben ik altijd thuis op zaterdag als de duiven thuis moeten komen, echter met vakantie of andere verplichtingen neemt mijn overbuurman Wim Bos de honneurs waar. Zo was ik helaas met het inkorven en met de thuiskomst van Mantes La Jolie, derby der Junioren met uiteindelijk 2 Teletekstplaatsen, niet thuis!

Welk soort duiven heeft u op de hokken?
Ik vlieg het totale programma met uitzondering van de ZLU-vluchten en heb geen echte specialisatie, hoewel de vitesse-vluchten mij het minst goed "liggen". Ik vind het thuiskomen van de duiven op zaterdag altijd schitterend en houd van de spanning die dat met zich meebrengt. Dit is voor mij de reden waarom ik op dit moment aan alle vluchten meedoe. Het is mogelijk dat ik mij in de toekomst ga specialiseren op snelheid/jonge duiven of dagfond met overnachtfond. Deze keuze heb ik echter nog niet gemaakt.
Voor de snelheids- en dagfondduiven heb ik nu overwegend duiven zitten welke rechtstreeks afkomstig zijn van Ad Schaerlaeckens. In 2005 en 2007 heb ik daar duiven gehaald en door kruisingen zitten nu nagenoeg alleen duiven welke 75%-100% het bloed van AS in de aderen hebben zitten. Vorig jaar heb ik een paar jonge duiven gekocht bij Anton Ruitenbeek uit zijn "Wondere Dirk" (zoon van de bekende “Kleine Dirk”) en “kleine Dirkje” * Zn Branco, welke ik dit jaar voor het eerst gekruist heb met mijn AS-duiven.
Met betrekking tot de overnachtfond heb ik duiven gehaald bij Cor de Heijde, Jan Polder, Gebr. Hagens en kweek ik wat samen met Cees van Heijst uit Bergen op Zoom. In de afgelopen jaren heb ik op dit onderdeel behoorlijk minder goed gespeeld dan op de andere disciplines.

Wat voor hokken hebt u?
Ik heb één groot vlieghok met twee rennen, totale lengte circa 23 meter. De kwekers zitten in een afzonderlijke schuur. De snelheids- en dagfondduiven zitten in twee afdelingen bij elkaar met daarnaast de ren waar de duivinnen in zitten, dit ivm gemak van het tonen van de partners. De overnachtduiven zitten eveneens in twee afdelingen. De jongen duiven hebben de beschikking over een buitenren en twee afdelingen. De rennen (met windbreekgaas) zijn geplaatst tussen de hokken en aan de zijkant. Het hok staat op het zuidwesten.

 

Hoe zag de verzorging - medische begeleiding er afgelopen jaar uit?
De kwekers/voedsters worden nooit tegen “iets” gekuurd. Voor de start van de oude en jonge duivenvluchten wordt er voor het eerst tegen t geel gekuurd (BS of Ronidazole). Tussen de vluchten door heb ik de duiven twee keer laten onderzoeken op ’t geel. De jonge duiven heb ik tijdens het seizoen één keer, voor de NPO-vluchten, een ornithose kuur gegeven. Er wordt na thuiskomst geen ontsmettingskuur e/o vitaminen in het water gedaan. Er staat wel dagelijks grit/mineralen tot hun beschikking. In verband met pokken/difterie-uitbraak in onze vereniging heb ik uit voorzorg wel alle duiven tijdens het vliegseizoen moeten enten tegen deze ziekte. Er vindt verder ook geen dierenartsbezoek plaats. Een Coli-uitbraak heb ik 5 jaar geleden gehad toen ik een 8-tal jonge duiven in België had gehaald (6 van de 8 gingen toen dood!), daarna heb ik gelukkig geen uitbraak gehad en kuur derhalve ook niet preventief. In de wintermaanden worden de vliegduiven zoveel mogelijk in de buitenrennen opgesloten uit hoofde van gemak en gezondheid.

Hoe worden de duiven voorbereid na de vluchten?
Jonge duiven.De laatste 2 jaar heb ik de kwekers begin december gekoppeld en de vliegduiven eind december. Dit jaar wil ik niet eerder met de kweek starten dan eind december omdat ik met name de vroege jonge (doffers) verspeeld heb op eerste (africhtings-)vluchten. Zowel de jongen voor de snelheid als voor de overnachtfond blijven vanaf het begin t/m de eerste twee vluchten bij elkaar. Vanaf de 3e vlucht gaan de fondjongen in een afzonderlijke ren en kunnen de overige jonge duiven met elkaar aanlopen om ze vervolgens weer te scheiden, dit ter voorbereiding op de komende NPO-vluchten. Ze worden dan vanaf de 3/4 vlucht op de deur gespeeld. Het tonen voor het inkorven varieert van 2 tot 5 uur. Meestal gooi ik dan wat tabakstelen in het hok en plaatst wat broedschalen in de hoeken en schappen. Na thuiskomst blijven ze meestal tot de volgende dag ’s-Avonds bij elkaar. De jongen komen een keer per dag los (’s ochtends) en tussen de vluchten door wordt niet gelapt, hetgeen ik vroeger wel eens deed samen met mijn clubgenoot Gert Krab.
De jonge duiven worden verduisterd tot de eerste africhting en bijgelicht vanaf 3/4 vlucht tot de laatste vlucht. Dit jaar, door de verliezen, op de laatste vluchten met relatief weinig jonge duiven gespeeld hetgeen dus heel goed is gegaan.
Snelheid/dagfond. Dit jaar voor het eerst serieus gestart met totaal weduwschap, hetgeen zonder meer goed is bevallen. De duivinnen, hoofdzakelijk jaarlingen, zorgden voor de vroege/eerste prijzen. Deze worden in een ren gehuisvest met de mogelijkheid voor individuele opsluiting. Dit laatste heb ik gelukkig niet hoeven te doen omdat met uitzondering van één duivin er geen onderlinge paring plaatsvond. De duivinnen worden aan het eind van de dag (19.00 uur) losgelaten en moeten dan minimaal 45-60 minuten vliegen. De weduwnaars hebben dit jaar het behoorlijk minder goed gedaan ten opzichte van vorig jaar hetgeen mogelijk veroorzaakt wordt door het nieuwe spelsysteem. Daarnaast kwamen de doffers niet echt in vorm door een paar koude/slechte vitessevluchten.
Overnachtfond. Ik had vooraf een planning gemaakt welke koppels ik op nest klaar wilde maken voor de verschillende overnachtvluchten. Dit lukte wel, echter het loslaten van de duiven liep klem met het loslaten van de andere duiven. Hierdoor hebben ze mogelijk onvoldoende kunnen trainen. Hier moet ik nog een oplossing voor zien te vinden, mogelijk ga ik voor de overnachtfond ook op totaal weduwschap vliegen.

Welke duiven zorgden met name voor het gewonnen kampioenschap?
Onderstaande tabel geeft inzicht op welke wijze ik de kampioenschappen jonge duiven heb behaald.
Vlucht               Prijs On Prijs Aan Totaal Prijs- Prijs Duifkamp.
                       aangew. gew.duif Duiven perc. 00-5004756
Peronne              4             4        3376 (30/11)    4
Breuil Le Vert     30            91        2531 (20/10)   91
Mantes La Jolie    6            19       2089 (18/12)    19
Peronne            21            21        1816 (10/8)     93
Morlincourt          1             54       1075 (20/12)   54

Duifkampioen “756”. Vader van dit duivinnetje (won tevens een 7e Teletekst op NPO-vlucht Peronne) is rechtstreeks afkomstig van Ad Schearleackens welke weer een zoon is van Pearle Eye (zoon van Invincible/98-5812191). De moeder is de “613”, mijn huidige stammoeder en heeft al meerdere toppers grootgebracht, waaronder de “018” (2e duifkampioen Snelheid in Regio 3/Afd Gou; 8 * een eerste prijs in vereniging). Zij was dus hoofdzakelijk verantwoordelijk voor het Aangewezen kampioenschap. Op de vluchten Mantes La Jolie en Morlincourt waren op beide vluchten jonge duiven als eersten op het hok welke gekweekt waren uit een dochter van “Kleine Dirkje” * Zn Branco van Anton Ruitenberg * Ad Schaerlaeckens ( “186” zoon van Sharp Eye/broer van Invincible), waaronder een 7e Natinaal op Derby der Junioren “Mantes La Jolie”.

Welke prestaties heeft u in het verleden al behaald?
In de afgelopen jaren zijn diverse kampioenschappen behaald, zoals;
1e Jonge Duiven Aangewezen en 2e Jonge Duiven Onaangewezen Kring II van Regio 3 (2010)
1e Generaal Aangewezen Snelheid en 2e Generaal Onaangewezen Snelheid Regio 3/Afd Gou (2009)
2e duifkampioen Generaal Snelheid Regio 3 (2009)
1e Onaangewezen Midfond Regio 3/Afd Gou (2009)
1e Dagfond Onaangewezen Afd Gou (2008)
2e Aangewezen Totaal Fond Afd Gou. (2006)
1e Asduif Overnachtfond SFG en Afd Gou (2006)
Keizer Generaal Kring II 2006-2007-2008-2009-2010!

Wat is uw doel voor de toekomst?
Nationaal St. Vincent winnen!

Tja als ik zie hoe gedreven deze liefhebber is en de duvien die op de hokken zit, dan is deze droom te behalen. Wulf nogmaals gefeliciteerd met deze prachtige kampioenschappen.

Terug naar vorige pagina

Laatste nieuws

Bonnenverkoop SFG


Nieuws (14-1-2023)

Van 19 januari 2023 t/m 2 februari 2023


Lees meer