Reportages - Winnaar Bergerac

Winnaar Bergerac

18-7-2011

De vrijdag voorafgaand aan de Nijmeegse vierdaagse is traditioneel de viering van de bouwvak voor ons. Samen met alle jongens van onze bedrijven op het gebied van daken en zink stond er een bbq gepland in een gelegenheid in Groesbeek. Om iets voor half 7 kreeg ik een sms van Gilbert van den Berg over het constateren van Hauser-Krijgsman uit Gorinchem. Omdat ik mijn schoonvader had ingezet om te letten deze avond besloot ik hem even een belletje te geven dat ze konden komen. Heel nuchter liep hij naar buiten met de mededeling 'er zit er al eentje op de klep'. Het electronisch constateersysteem had zijn werk al gedaan. Vanaf dat moment werd het een onvergetelijke avond, want naast deze mooie overwinning in de Superfondclub tevens een 2e nationaal en een geweldige serie met 27 jaarlingen en 1 oude mee.
 
Achter de naam 'Bas Weijers' staan 2 liefhebbers, want naast mezelf heeft mijn vader Rien de nodige inbreng in het geheel. Zijn passie ligt echter bij de snelheidsvluchten tot 700 km en dus vliegen we vanaf 2 hokken zo'n 200 meter van elkaar, waarbij mijn hok zich richt op de 700+ vluchten. Met het steeds snellere verloop van vluchten en het toevoegen van korte ochtendlossingen aan het programma, besloten we in 2010 een aantal duivinnetjes van de snelheidsduiven op het fondhok te plaatsen. Deze kregen 4 vluchten van het jonge duivenprogramma en werden dit jaar veelvuldig ingespeeld en kregen voorafgaand aan Bergerac zo'n 2.000 km in de vleugels. De winnares is een van deze duivinnetjes en is inmiddels omgedoopt tot 'Lize', vernoemd naar onze 4 maanden oude dochter. Ons hele snelheidshok is gebaseerd op duiven afkomstig van Hans en Evert-Jan Eijerkamp uit Brummen. Hier hebben we al jaren een hechte vriendschap mee en jaarlijks wordt het kweekhok aangevuld en verhuizen er de nodige jongen van Brummen naar Groesbeek. Met de nodige aanpassingen aan het hok gaat het dit jaar op de snelheid met veelal jaarlingen naar volle tevredenheid op de concoursen van RV Kleve waar we vliegen onder de naam Rien Weijers.
De winnares is gekweekt uit een kleinzoon van 'Tips'. Deze doffer kochten we voor de familie Eijerkamp in 2006 op de totale verkoop van Marijke Vink. Zijn nakweek presteert bijzonder goed en we zijn familie Eijerkamp dan ook zeer erkentelijk dat er nadien 2 zonen van deze crack naar Groesbeek zijn gekomen. De vader van 'Lize' is een 100% Gerard Koopman duif. De moeder is een kleindochter van de 'Euro', een superdoffer aangekocht door Eijerkamp bij Heremans-Ceusters, toen gekoppeld aan een duivin uit de lijn van Silvester, topduif op de hokken bij Eijerkamp.
 
Eind 2006 werd besloten de fond anders aan te pakken. De prestaties waren aardig te noemen tot die tijd, maar nationaal konden we weinig potten breken, meestal prijzen rond de 200e nationaal met af en toe een uitschieter. Besloten werd jonge duiven aan te schaffen bij hokken die al jaren lang aan de top staan. Van Jelle Jellema kwamen duiven rechtstreeks uit o.a. 'Zwart Goud', 'Fondkoppel' en 'Orion'. Van Jan Peters uit Bemmel kwamen o.a. 2 kinderen uit de 'Vererver'. Van Cor de Heijde uit Made kwam o.a. een zoon van 'De La Creche' x 'Geja' naast diverse duiven uit de lijnen van de Perpignan-doffer. Deze duiven werden gezet tegen de 'Black Giant' lijn van Eijerkamp. In 2009 zijn hier de eerste duiven van Gerard van Tuijl uit Hellouw bijgekomen en in 2010 kwamen er nog jonge duiven van Paul & Paul van den Berg uit Benschop en 4 laatjes van Arie Wouterse uit Varik. Dit jaar is er een ronde jonge duiven gekomen van Gilbert van den Berg uit Utrecht uit zijn gouden kweekstal. Komende winter wordt het kweekbestand geheel beoordeeld op de nakweek tot nu toe en waar nodig aangevuld en versterkt met rechstreekse nazaten uit de asduiven van Hans en Evert-Jan Eijerkamp als 'Drogba', 'Henry', 'Black Cahors', etc.
 
In 2010 werden de jonge duiven op 4 programmavluchten gespeeld. Deze opleiding als jong zie ik als essentieel. In 2009 is dit niet gebeurd en werden ze zelf nauwelijks afgericht. Deze lichting ging vrijwel geheel verloren in 2010, puur door gebrek aan ervaring. Dit jaar werden de duiven vanaf eind april wekelijks ingespeeld en kregen de nodige kilometers in de vleugels voordat het grote werk begon. Alle duiven werden eind  maart gekoppeld en zitten sindsdien op nest. Totaal is er ruimte voor 51 koppels verdeeld over 3 afdelingen waarbij de deuren open staan en alles gelijktijdig uitvliegt. Omdat er dit jaar met 70% jaarlingen werd gestart werd gekozen voor een beperkt programma. De start op Brive was prima te noemen met in de club 1-2-5-7-8-14-22 tegen 139 duiven, 15 mee, 7 prijzen. Vervolgens viel St. Vincent tegen met 1 staartprijs op 6 duiven. Aan Orange werd niet deelgenomen om de duiven voor te breiden op Montpellier en Barcelona. Op 'Montpellier' vloog een kleindochter van 'Zwart Goud' een 51e nationaal. De jaarlingen kwamen als een trein naar huis, net na de prijzen, maar naar tevredenheid. Wel waren ze ietwat te zwaar naar m'n zin dus werd met de 'Bergerac-ploeg' even wat gas teruggenomen. Deze gingen uiteindelijk zo rond als een kogel, maar toch licht de mand in. Met 28 duiven mee waarvan 27 jaarlingen werd de volgende serie neergezet met constateringen om 18.22-18.48-19.07-19.15-19.17-19.28-19.29-19.39-etc. Nationaal (voorlopig) : 2-29-99-139-153-243-255-330-etc. tegen, waarschijnlijk 18 prijzen! De uitslag in de club tegen 135 duiven : 1-2-4-8-9-12-13-15-21-22-23-24-31. Dat de duiven goed waren wist ik wel, ze verraadden zichzelf met de training door de trek die erop zit en het verspreid jagen door de lucht. De ervaring leert dat standen hierdoor wat minder van belang zijn. Op Bergerac zaten de duiven op jalozie, eieren, kleine jongen en grote jongen. De winnares zat op eieren van een dag of 8.

 (lize winnares SFG)


Begin dit jaar werd het hok aangepast. Afgelopen winter was Reind Breman samen met Evert-Jan Eijerkamp op bezoek bij mijn vader om de problemen met de verluchting te bespreken. Zijn visie op verluchting hebben we doorgevoerd en ook op het fondhok toegepast. Omdat dit hok op het Oosten staat is het plafond dichtgemaakt en wordt de toe- en afvoer van zuurstof gereguleerd via de voorzijde die geheel open is. Hiertoe werd besloten omdat de echte vorm niet op het hok kwam in 2009 en 2010 en dit lijkt nu op een verstandige keuze.
 
De duiven krijgen vanaf het begin van het seizoen volle bak waarbij er in de aanloop naar de inkorving wordt opgevoerd. Verder worden de producten van Gert-Jan Beute gebruikt aangevuld met producten van Versele Laga. Hiertoe gaat veel op gevoel, omdat je niet alles kunt sturen en de duiven soms wat meer en soms wat minder nodig hebben. De duiven training 1 maal daags in de avonduren. Met een eigen bedrijf is de tijd beperkt en dient alles zo simpel mogelijk begeleid te worden, simpel maar doordacht waarbij de inzet van mijn vader, moeder en vrouwlief essentieel is.
 
Als bestuurder van Marathon Noord en Fondunie2000 staan we (wederom) voor een interessante discussie. De ochtendlossing op Bergerac heeft voor de nodige beroering gezorgd. De een is hier zeer tevreden over, een ander had in dit geval de voorkeur voor een middaglossing gehad gezien de gunstige omstandigheden zaterdagochtend. Zelf kan ik (ongeacht mijn uitslag) niets anders dan een pluim geven aan de lossingsverantwoordelijken. Met snelheden van rond de 80 km/h hadden we bij een middaglossing waarschijnlijk aankomsten gehad rond 01.00 uur in de nacht. Als liefhebber zit ik hier niet op te wachten, een ander misschien wel. Het mooie van Bergerac is de speiding van kopprijzen over de sector! Zaak is voor 2012 een programma samen te stellen met duidelijke afspraken over de lossingssystematiek. We moeten ervoor waken dat er zoveel onvrede onder de liefhebbers blijft.
 
Het gevoel dat overheerst na dit weekend is natuurlijk euforisch! De vele felicitaties doen een mens goed. De eerste die ik na mijn vader belde nadat de voorlopige 1e melding op internet verscheen was Hans Eijerkamp. Zijn enthousiame en passie voor de sport is ongekend en voor mij persoonlijk een motivatie om deze lijn door te zetten! Verder heb ik plezier in het dagelijks onderhouden van onze website www.weijersduiven.nl  met alle info over onze duiven en belevenissen.

Terug naar vorige pagina

Laatste nieuws

Z94 Barcelona


Nieuws (10-7-2024)

Winnaar Heikamp & v. Doorn


Lees meer

A27 Bressols


Nieuws (10-7-2024)

Winnaar J. van Grafhorst


Lees meer

Z92 Agen na correctie


Nieuws (10-7-2024)

Winnaar Team van Ginkel


Lees meer

E26 Gray


Nieuws (4-7-2024)

Winnaar Lotte Eijerkamp


Lees meer