Reportages - Winnaar Barcelona

Winnaar Barcelona

15-7-2014

Winnaar Barcelona Superfondclub GOU

Na een dag uitstel werden de duiven om 09.00 uur in vrijheid gesteld. Met een Zuidwesten wind op het gros van de vlieglijn, mocht er rekening gehouden worden met vroege aankomsten op de 2e vluchtdag.  De eerste duif in de Superfondclub valt in Groesbeek bij Bas Weijers. Deze constatering blijkt de gouden te zijn, geen enkele duif komt aan deze snelheid. Het werd voor Bas een dag om nooit te vergeten met nog 2 vroege aankomsten en totaal 4 van de 7 in de prijzen en in FIANTE zelfs 5 van de 7. Een droom wordt hiermee werkelijkheid.

In 2008 keerde Bas terug in Groesbeek en werd een nieuw onderkomen betrokken. Om een sterke fondstam te formeren werd eind 2006 besloten bij een aantal topspelers late jongen te halen voor de kweek. Dit waren Jelle Jellema (toen nog Steggerda), Cor de Heijde uit Made en Jan Peters uit Bemmel. Hiermee werd de aanzet gegeven voor de nieuw te formeren stam duiven. In de jaren die volgden kwamen er nog duiven van Gerard van Tuyl uit Hellouw, Hans & Evert-Jan Eijerkamp, Henri Hoeks uit Bovensmilde en wordt er geregeld wat geruild met Gilbert van den Berg uit Utrecht.

Na de nodige selecties zitten er nu nog altijd verschillende duiven van het eerste uur, dus van 2006. De absolute sterkweker is ‘Louis’, een doffer van Cor de Heijde, een rechtstreekse zoon van ‘De La Creche’ x ‘Geja’. Vrijwel alles wat deze doffer voortbrengt en wat gespeeld wordt voldoet. Van Jelle Jellema zitten nog 2 kinderen van ‘Zwart Goud’, zoon ‘Fondkoppel’ en zoon ‘Orion’ x ‘Mirna’.

De focus ligt volledig op de ZLU vluchten, aan de middaglossingen wordt niet meer meegedaan. Voor 2014 was er een droom : knallen op Barcelona! De afgelopen jaren werd er al beperkt op deelgenomen, maar werd er niet gericht naar toe gewerkt. In 2014 moest het gebeuren en werd een ploeg van 8 klaargemaakt waarvan er uiteindelijk 7 volstonden om de reis naar Spanje te gaan maken. Deze duiven hadden stuk voor stuk al laten zien uit het goede hout gesneden te zijn waardoor ze de strenge jaarlijkse selectie doorstonden. De spanning was aardig opgelopen in de aanloop, de top van het hok mee naar Barcelona, als het mis zou gaan ging jaren werk verloren.

Om 06.46 uur is daar ‘Dieke’, topduivin, 1e getekende, vorig jaar op de loeizware Barcelona al 225e Nationaal en nu goed voor de 1e provinciaal SFG en 50e Nationaal. De ontlading is groot. Zou dit de opmaat zijn voor meer? 8.23 uur, ‘Boudewijn’ draait nog wat rondjes om het hok, 2e getekende, in 2012 al goed voor een 173e Nationaal Barcelona. 8.48 uur,  ‘Dion’, vorig jaar al vroeg van Marseille valt op de klep. Het feest is compleet. Al deze duiven zijn directe kinderen van ‘Louis’ de sterkweker, rechtstreeks Cor de Heijde. Een unieke serie kan inmiddels overlegd worden door nakweek van deze doffer op Barcelona. Vanaf 2011 werden 6 kinderen gespeeld op Barcelona met als resultaat een 100% score en Nationaal de volgende prijzen : 50-173-207-225-283-598, dus op verschillende edities onder verschillende omstandigheden.

De moeder van ‘Dieke’ en ‘Dion’ is ‘Janna’, superdochter ‘Zwart Goud’ van Jelle Jellema, de moeder van ‘Boudewijn’ is de 02-070, topduivin van Jan Peters die Bas enkele jaren te leen had.

De duiven worden op nest gespeeld en krijgen een regime voorgeschoteld dat gelijk is aan de snelheidsduiven van vader Rien. Wekelijks proberen toe te werken naar de inkorving met goed voer van Beijers en de nodige bijproducten. De kennis en adviezen van vrienden Hans & Evert-Jan Eijerkamp uit Brummen, Peter Janssen uit Kleve en medische begeleiding door Dr. Vincent Schroeder spelen hierin een belangrijke rol.

Terug naar vorige pagina

Laatste nieuws

Uitslag A22 Limoges


Nieuws (6-6-2023)

Winnaar A. Driessen & Zn.


Lees meer

Uitslag E21 Gien


Nieuws (30-5-2023)

Winnaar Combinatie Ebben


Lees meer

Ook lid worden van de SFG?


Nieuws (8-5-2023)

25 jarig jubileum SFG in 2023!


Lees meer

Vliegprogramma geplaatst


Nieuws (8-5-2023)

Hoofdprijs B per vlucht ook bekend.


Lees meer