Reportages - Bas Weijers uit Groesbeek wint Barcelona

Bas Weijers uit Groesbeek wint Barcelona

9-7-2015

Bas Weijers uit Groesbeek wint Barcelona

Barcelona winnen in de Superfondclub is super gaaf. Maar om deze vlucht 2jaar achtereen te winnen voelt fantastisch. Barcelona is en blijft immers de vlucht der vluchten. De ogen waren aardig op ons gericht na het grote succes van 2014 waarin ‘Dieke’ voor euforie zorgde met de overwinning en met een serie van 4 van de 7 in de prijzen.

Echter, de ploeg van 2014 kreeg een aardige klap te verwerken doordat deze ‘Dieke’ een week na haar zege door de roofvogel werd gegrepen en ook de 3e duif van toen sneuvelde op het veld van eer. Nadat in het vroegjaar nog 2 van de beste duiven (waaronder de 6e Nationale asduif Marseille 2012-2013-2014) ten prooi vielen aan de roofvogel spookte zelfs even door het hoofd om er de brui aan te geven.

Waar jaren aan gewerkt was, was in een half jaar volledig ineengestort. De moed werd weer verzameld en een vrijwel nieuwe ploeg van 7 duiven werd uitverkoren om deel te nemen aan Barcelona. Als om 13.00 uur de 10-312, 'Dustin', als debutant opnieuwe de Provinciale zege pakt en 60e Nationaal wint aan de 'verkeerde' Oostkant is de euforie compleet. Hij stamt uit ‘Roger’, een rechtstreekse van Cor de Heijde (inteelt naar de ‘Perpignan’). Van moederskant uit een dochter van ‘Greyhound’ (rechtstreeks Cor de Heijde), zoon ‘Mooi Grijs’ x een duivin van Henk de Weerd, lijn Buffel / Dicky / Samurai. Hij won al diverse prijzen op de ZLU-vluchten, maar een uitschieter als deze vooralsnog niet.

In 2015 werd het roer omgegooid. Na jaren van nestspel worden de duiven tegenwoordig op totaal weduwschap gespeeld. Hiertoe wordt geheel hetzelfde systeem van verzorging aangehouden als bij vader Rien die snelheid speelt op eigen hok. Dit systeem is gebaseerd op de kennis van onze vriend Peter Janssen uit Kleve, een van de beste spelers op de dagfond de laatste jaren.

Echter, ook de inzichten van familie Eijerkamp uit Brummen, met wie al jaren lang een grote vriendschappelijke band onderhouden wordt, hebben voor verfijning gezorgd. De duiven voor Chimay krijgen hiermee dezelfde verzorging als de duiven voor Barcelona, dat maakt het enorm simpel en mogelijk klakkeloos de verzorging over te nemen als de tijd bij één van de twee ontbreekt.

Door het wegvallen van de beste duiven staat 2015 in het teken van een nieuwe start. De lichting van 2013 laat zich al prima zien en ook de 2014 lichting is veelbelovend. De absolute stamvader is sterkweker is ‘Louis’, een doffer van Cor de Heijde, een rechtstreekse zoon van ‘De La Creche’ x ‘Geja’. Vrijwel alles wat deze doffer voortbrengt en wat gespeeld wordt voldoet. Daarnaast zitten er nog enkele duiven op het hok van Jelle Jellema, Gerard van Tuijl, Jan Peters en Hans en Evert-Jan Eijerkamp.

Na jaren selectie blijft met name de lijn van ‘Louis’ fier overeind en komende jaren zal hier de stam verder mee opgebouwd worden. Begin 2015 zat deze doffer al bij Cor de Heijde voor samenkweek. Inmiddels is er ook samenkweek gedaan met Henri en Wilma Hoeks uit Bovensmilde met de lijn van de ‘Samurai’, vader van de St. Vincent-zusjes. Met Henri is een goede band ontstaan waarbij veelvuldig over en weer contact is en uitwisseling van duiven om elkaar op een hoger podium te krijgen.  

Met ’s avonds 5 van de 7 duiven door op Barcelona is het succes van 2014 misschien nog wel overtroffen, een geweldige verrassing. 2 van de 5 duiven vlogen eerder dit jaar al succesvol vanuit St. Vincent NPO. Met vertrouwen wordt de rest van het seizoen tegemoet gezien.

Meer informatie op http://www.weijersduiven.nl/

De uitslag en tussenstand geplaatst, zie Uitslagen en Kampioenschappen.

Terug naar vorige pagina

Laatste nieuws

E24 La Ferte St. Aubin


Nieuws (20-6-2024)

Winnaar R. Wolf


Lees meer

A24 St. Vincent


Nieuws (20-6-2024)

Winnaar Arjan Beens


Lees meer

Uitslag A23 Ruffec


Nieuws (13-6-2024)

Winnaar Arjan Beens


Lees meer

Vliegprogramma en overige info 2024 geplaatst


Nieuws (6-5-2024)


Lees meer