Reportages - Bas Weijers, Groesbeek wint 1e Agen/Bordeaux

Bas Weijers, Groesbeek wint 1e Agen/Bordeaux

30-6-2016

Nog nauwelijks bekomen en in euforische stemming na het winnen van de 1e NPO Blois en snelste van heel Afdeling 8, is het wachten op de duiven van Agen op zondagavond. Het duurt langer dan gedacht na de eerste meldingen in Limburg, wellicht speelt het buienfront in Midden-Limburg toch parten.

Opeens vanuit het niets valt ze vanuit de goede hoek op de klep, daar is ze, ‘Carla’. Nog een paar pasjes op de klep door haar snelheid is nodig om af te remmen alvorens de spoetnik in te duiken. Ze heeft zich echt gegeven.

Uiteindelijk pakt ze met haar constatering om 20.31 uur de overwinning in de Superfondclub en dit voelt heerlijk nadat vorige week op Pau de overwinning net uit handen glipte door de neutralisatietijd.

Waarom ‘Carla’? Zij komt rechtstreeks van duivenvriend Corné Schiks uit Beneden-Leeuwen. Met een groepje fondvrienden is er een duivenruil opgezet en het lot koppelde Corné en Bas begin 2014 aan elkaar. Van de jongen is ‘Carla’ overgebleven, de naam van Corné’s vrouw. Corné kon dit jaar door omstandigheden nog niet in actie komen op de marathon, maar wel hielden zij die avond wel nauw contact. Mooi voor Corné die vorig jaar nog de 4e Nationaal liet noteren op Agen. In haar afstamming duiven van Joop van Deurzen uit Roermond en Winkens-Rothenberg uit Itteren. Het vervolg is prima te noemen, ’s avonds 3 duiven door en totaal 6 prijzen van de 10 duiven met een zeer jonge ploeg van 2-jarige duiven en één 3-jarige.

Bas is voor een groot deel afhankelijk van vader Rien in de verzorging door de drukke zaak die ze hebben op het gebied van daken. Daarom zijn de systemen geheel op elkaar afgestemd en is het totaal weduwschap op beide hokken. De duiven komen hoofdzakelijk van Cor de Heijde uit Made, Eijerkamp-Willems uit Brummen en Eisden, en Henri Hoeks uit Bovensmilde. Zo zit er een kweekdoffer rechtstreeks van Cor de Heijde, ‘Louis’ genaamd, waarvan de nakweek uitzonderlijk presteert, zowel kinderen als kleinkinderen en met diverse duivinnen. Daarnaast een prachtige dochter van ‘Drogba’ van Hans en Evert-Jan Eijerkamp die al meerdere kopduiven heeft voortgebracht. Van Henri Hoeks lijkt zich een 3e kweekpareltje te ontplooien met ‘Wilma’, een volle zus van Henri’s 1e Nationaal St. Vincent Sector 4. Deze duiven worden tegen elkaar gekoppeld en als deze in meerdere generaties goede duiven geven dan worden ze aangehouden, de duiven die hierin verzaken moeten het veld ruimen. Selectie van de vliegers met name op vitaliteit als jong en prestatie als jaarling en ouder.

Wat vader en zoon echt bijzonder vinden is om in hetzelfde weekend beiden een 1e te winnen in de Superfondclub!

De uitslag en tussenstand zijn geplaatst, zie Uitslagen en Kampioenschappen.

Terug naar vorige pagina

Laatste nieuws